Vámospércs és Nyírmártonfalva települések szennyvízelvezetése és szennyvíztisztítása

Tesztelik az új csatorna-hálózatot

2015. július 03.
Már tesztelik a Vámospércsen és Nyírmártonfalván kiépített új szennyvízhálózatot. A beruházás kapcsán szerveztek nemrég lakossági fórumot a két településen. A próbaüzem négy hónapja alatt nem kell szennyvízdíjat fizetni a településeken élőknek. Sokan már rá is csatlakoztak a hálózatra, ők azt remélik, hogy ezután kényelmesebb lesz az életük.

Nyírmártonfalván egy évvel ezelőtt ilyenkor már csak a csatornázás nyomai voltak láthatóak ebben az utcában. A munka tavaly áprilisban kezdődött. Június közepén pedig már a próbaüzem is elkezdődött. A helyiek nagyon várták, hogy elkészüljön a szennyvíz-hálózat.

Nagyon örülünk neki. Ez a község részére tehát nagyon jó előrehaladás volt végül is, mert ez a nagy beruházás igazán nagyon kedvező, különösen azért, hogy nem kell érte fizetnünk csupán csak a rákötésért. - mondta el Czirják Lászlóné

Mi speciális házban élünk, mert a párom az fodrász, és ott még több vizet használunk, mint egy átlag család, és nálunk szinte kéthetente kellett szippantani, és ez most már ugye megszűnik. Különösen télen volt ez aggályos, amikor az útviszonyok, valamint az időjárási körülmények nem voltak a legjobbak ehhez, úgyhogy most már pedig megszűnik. És árban is szinte ugyanott vagyunk. Sőt. Nem kell már ezzel kínlódni. Nyilván kényelmesebbé teszi az életet itt a községben. - jegyezte meg Simon Zoltán

A beruházással kapcsolatos lakossági fórumon a nyírmártonfalvaiak leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy mikor fejeződik be a próbaüzem. Zsúfolásig megtelt a terem, ahol a megbeszélést tartották. A községben eddig nem volt szennyvízcsatora. A településen mintegy 750-en csatlakozhatnak majd a hálózathoz.

A lakóknak is mindenkinek érdeke az, hogy ezt minél hamarabb megcsinálják, hiszen a próbaüzem alatt nem kell külön szennyvízdíjat fizetni. Ez majd csak október közepétől kezdődik. Tehát mindenkinek érdeke az, hogy minél hamarabb megtörténjen a rákötés a hálózatra, hiszen a szennyvíztelepnek szennyvíz kell ahhoz, hogy elinduljon, hogy működjön. Hiszen ez egy biológiai tisztító, illetve a lakosnak pedig az az érdeke, hogy innentől kezdve nem kell szippantást fizetnie, hanem ugye a szennyvíz a hálózaton keresztül fog elmenni - Kövér Mihály Csaba polgármester, Nyírmártonfalva.

Nyírmártonfalván és Vámospércsen összesen 45 km hosszú csatornát építettek ki. Utóbbi településen a beruházás mintegy 1800 lakóépületet érint. Az itt élők bíznak benne, hogy az új rendszer megkönnyíti majd az életüket.

Sajnos a szippantósra volt, mikor fél napot kellett várni. Itt meg ugye nem kell várni semmit! - Kocsis Sándor

Ugyan ebben a témában Vámospércsen is szerveztek lakossági fórumot.

 

A városban korábban már kiépítettek egy kb. 4 km-nyi hálózatot. Erre főleg a közintézmények voltak bekötve. Az itt élőket leginkább az érdekelte, hogy miért kell fizetniük.

Nem kellett hozzájárulást fizetni ingatlanonként, ami azt gondolom, hogy óriási terhet vett le a lakosokról, és hát szinte példátlan, mert ha az elmúlt évek beruházásait tekintjük, más településen ez akár több százezer forintra is rúghatott volna. És hát igazából csak a bekötés költségét kell viselni a lakosoknak, és hát ezt is úgy, hogy a próbaüzem négy hónapja alatt viszont nem kell szennyvízdíjat fizetni. - Ménes Andrea polgármester, Vámospércs

A két település közös szennyvízhálózat fejlesztése több mint 3,1 milliárd forintba került. Ebből két és fél milliárdot uniós pályázaton, mintegy fél milliárd forintot pedig a Belügyminisztérium önerő alapjától nyertek az önkormányzatok.

Forrás: Debrecen Televízió

« Vissza